L’INSIGNE HERALD DE SALES
(Primera Setmana) UNES ESPOSALLES ACCIDENTADES
La voluntat del Senyor és inescrutable i, malgrat la terra sagrada on s’havia de celebrar la cerimònia, tot d’un seguit de fenòmens, aventures i desventures als pobres salencs i montagutencs que hi acudiren, van canviar el color esperat a tan anhelat esdeveniment com les Esposalles del Senyor Baró, En Bernat, que al capdavall no van ser ni tan sols això.
Relació dels fets durant les Esposalles:
- D’una forma inesperada però oportuna, es va descobrir que la mort de la difunta baronessa Na Garidaina de Sales i Montagut no va ser qüestió d’un incendi accidental, sinó que fou la conspiració impia de l’antic confessor del Baró, el pare Juan Carlos, que havia simulat la seva mort i volia la ruïna de tots els presents a les Esposalles.
- A més, també es diu que hi havia hagut un altre complot (no sabem si reeixit) per enverinar la baronessa, en el qual, entre d’altres no ben aclarits, es diu que van participar l’antiga batllessa Na Maiassenda Milans i no menys que el vassall En Bernat de Cortsavell. No obstant al just dret de venjança, la magnanimitat del senyor Baró va fer que hagin estat castigats amb l’exili del territori de Sales i amb la pèrdua de bona part de la seva antiga Varvassoria. Se’ls perdona la vida i la integritat física per raó dels serveis prestats.
- El prometedor En Jofredí de Palera guanya el Gran Torneig de Caça i, per la seva bravura durant la batalla, el nostre baró, senyor En Bernat, li ha concedit la investidura com a cavaller i ha fet públic el seu vist-i-plau i benedicció perquè demani la mà de la seva cosina llunyana, N’Aurembiaix de Palera i Vallferosa.
- Durant els agitats esdeveniments d’aquells dies, va ser capturada la perillosa i sinistra Garsenda, intentant cometre el rapt de la jove promesa, N’Estel de Montapalau. Lamentablement i de forma inexplicable, la mala pècora va fugir del monestir i encara no se sap bé per on. Cada cop hi ha més rumors de bruixeria.
- Pel seu valor en batalla i per la intercessió del seu senyor, el castlà i proper vassall En Guifré de Tallaferro, el nostre baró En Bernat l’ha fet cavaller a l’aloer Estruc Junquerol, que d’ara endavant ha decidit ser anomenat N’Estruc Coltell. En Tallaferro ha fet més gala encara de la seva generositat i l’ha nomenat castlà del vell castell de Castell S’Espasa, amb la vènia del nostre estimat baró.
- Hi ha més notícies, tot i que confuses, ja que, si bé sembla ser que el dit Coltell ha contraigut compromís de matrimoni amb l’aloera Angelina Rouret, també hi ha qui diu que ha raptat una monja del monestir per dur-la a la seva nova fortalesa. Hi ha opinions per tot…
- Per la seva banda, En Guifré de Tallaferro, per la seva fèrria fidelitat i el seu braç en combat, ha estat nomenat vassall de la futura Varvassoria de Bassegoda, recuperant així, i millorant, el renom que antigament la seva família havia perdut pels ignominiosos actes d’algun dels seus avantpassats. La Gràcia del Senyor sempre afavoreix als virtuosos.
- Les dues castlanies que estaven «en l’aire» finalment van ser concedides. La primera, el títol honorífic de la castlania de DesTorrent, va ser concedida a En Trutinell, nou senyor, però sense terres. Alguns reien, pensant que concedir una castlania al bufó era un acudit del Baró, però es veu que no era així. L’altra, molt més substanciosa i cobejada, la castlania de Santferriol, ha estat concedida a Na Maria Cinta d’Aguilar, protegida de l’antic Sr. de Montpalau, En Ramon Folc, com a vassalla del fill d’aquest, En Pere Ramon III de Montpalau. Males llengües diuen que tindrà bona feina, ja que, si bé les terres són pròsperes, la Casa Forta està pràcticament en ruïnes, donat que fa més d’una dècada que està deshabitada i havia estat ocupada en diverses ocasions, durant els aixecaments camperols de la guerra d’Ademar el Maleït i per un grup de bandits uns anys després, que havien desallotjat amb grans dificultats el capità dels Montpalau, en Sadurní Colldejou.
- Durant la nit del dia de Tots Sants, uns facinerosos no identificats, inexcusables servents del Maligne, van assaltar el monestir i van violentar els assistents. El seu capità era el tal Pare Juan Carlos, mossèn feló, renegat i sacríleg. Es va produir una batalla terrible on els homes i dones de les Valls de Sant Ferriol, siguin salencs o montagutencs, van lluitar amargament, temorosos per les seves vides, i van presenciar prodigis que costa d’explicar. Per fortuna, l’Altíssim sempre està amb aquells que tenen mà ferma, com el nostre baró En Bernat, i va obrar el Santíssim Prodigi de l’Arbre dels Miracles, al jardí del Monestir del Sant Sepulcre, indret que, com és sabut ja d’antic, era sagrat. L’esmentat vegetal va obrar el miracle de guariment entre els contendents i, al final, el maligne va haver de retirar-se davant les forces invencibles dels fidels amics del Crist. Deus Vult!
- Però encara no n’hi havia prou de sorpreses. L’endemà, diumenge Dia del Senyor, el baró va anunciar la renúncia de la Casa de Montpalau a casar la seva filla N’Estel de Montpalau. Però no tot són desgràcies, ja que va proclamar que està negociant molt favorablement amb la baronessa N’Àgata de Montagut per contraure matrimoni amb ella. Els assistents diuen que fan una parella molt ben avinguda. Pel que fa a la retirada de la candidatura Montpalau, hi ha rumors diversos, com una acalorada discussió amb el Sr. Baró pel tema de la dot. De vegades, fins i tot els rics ploren…
- I la patum final… un cop acabats els anuncis, l’arribada d’un missatger de l’amic baró En Ponç Bernat de Santapau ha portat una notícia funesta: El nostre jove Rei, el molt distingit En Jacme, ha estat capturat per una conjura de les principals cases de l’Aragó, amb els Montcada i altres poderosos. La guinda del pastís és que el propi En Nunó del Rosselló, a qui el nostre sobirà havia defensat tan ardament, ha acabat unint-se als facciosos. Sembla ser que va ser capturat quan acudia a negociar amb els rebels Montcada a la ciutat d’Alagó. Els homes que tenia Santapau, fidels al Rei, van ser expulsats, però se’ls va perdonar la vida. No tenim gaires més notícies perquè l’ambaixada conjunta de Sales i Santapau ha partit cap a Alagó, on el monarca és captiu.
- També, i per desgràcia, hem de lamentar la mort de l’encarregat del Burg de Sant Llatzer, En Damià d’Hostalnou. En Pere Ramon de Montpalau, N’Ermerganda de Juvinyà, N’Elvira de Montpalau i N’Estel de Montapalau, com la majoria dels d’Aloers de la baronia de Sales, com els tots els habitants del Burg, varen participar en el seu emotiu enterrament en el cementiri del Sant Sepulcre de Palera.
- La nit del dilluns següent a les fracassades Esposalles i a l’anunci de la captivitat del Rei, es diu que van fer una gran festa al castell del senyor Baró N’Arnau de Navata. Males llengües diuen que hi havia convidat els germans Cortsavell, els Bellpuig i els castlans de Guixà, però cap dels salencs hi va assistir; no obstant això, hi van ser alguns parents del Sr. Bisbe de Girona N’Alemany d’Aiguaviva, N’Oliver de Vilert (conegut a la nostra baronia) i el Sr. Abat de Sant Llorenç del Munt, Abdó de Seixà, entre altres persones insignes. Tampoc queda gaire clar per quins dels esmentats motius (o potser algun altre) es va fer aquesta xerinola.
- L’últim fet pertorbador d’aquelles no-esposalles van ser els grans perjudicis a la Canonja Monestir del Sant Sepulcre de Palera, que, per la voluntat divina, s’està recuperant com pot, sobretot gràcies a les noves onades de pelegrins que van a veure l’Arbre dels Miracles i a l’ajuda que han prestat alguns dels principals casals de la baronia, com els Bellpuig. Amb tot, hi ha qui diu que ha perdut alguns germans i germanes; fins i tot alguns afirmen que van veure la Mare Abadessa Saurina de Segueró (matrona de la congregació femenina) marxant mig amagada, presonera dels frares Templers. No hi ha declaracions oficials, perquè amb l’Església… ja se sap.
- El baró, a més, s’ha abocat a promoure i subvencionar la nova milícia de Sant Abdò, capitanejada pel nostre estimat hostaler Antic Gascó. En la proclama del Baró, va deixar clar que només la gent que pertany a aquesta milícia quedaria exempta de la llei que prohibeix portar armes. Per ara, no se sap més dels drets i deures de la milícia, però tan aviat com ho sapiguem, ho farem saber per tota la gent de la Vall de Sant Ferriol. Com no podia ser de cap altre manera!
- Grans notícies per a tots els aloers i camperols. La confraria de Sant Galderich serà restaurada pel Baró. Aquesta serà, i que ho sàpiga tothom, la seva nova junta. Montserrat Florit, gràcies segurament al seu tiet en Quel de les Cabres, serà la superiora de la confraria. Com a vicari s’ha triat el germanastre del Baró, en Castor Nogue. I finalment, com a clavari de la confraria, s’ha triat, per primera vegada, una persona de Montagut, l’Angelina Rouret. Que Déu nostro Senyor els acompanyi en aquesta nova era de la Confraria de Sant Galderich.
- Finalment, el Baró ha decidit fer canvis en el seu consell privat i ara el formaran: N’Udalric de Toralles i Na Tura de Toralles i Montagut. I entren com a nous membres N’Àgata de Montagut i el germenastre del Baró, en Castor Nogué. I que el nou capita de la host de Sales sigui el Puny de ferro de Bellpuig, En Guerau Arnau de Bellpuig.
(20 de novembre) BENEDICCIONS PER LES VALLS DE SANT FERRIOL
Amb l’avença i el vist-i-plau del Sant Pare de Roma, N’Honori III, el Gran Mestre del Sant Sepulcre, Jean du Bessançon, -qui casualment es trobava a Itàlia durant els estranys fets de les Esposalles-, ha atorgat en una cerimònia oficial nous privilegis al recuperat Sant Sepulcre del Palera. A més, el senyor Abat En Climent de Guixà passa a ser -endemés- el Primer Visitador de les Comunitats del Sant Sepulcre al Principat de Catalunya. També Roma ha reconegut el Prodigi de l’Abre del Sant Miracle. Han assistit al cerimonial el Comte d’Empúries, N’Hug IV, els nostres barons En Bernat i N’Àgata, amb els seus varvassors, els barons de Navata, N’Arnau i N’Ermessenda, els barons de Santapau En Ponç Bernat i Na Dolça, amb els seus aguerrits germans. El Bisbe de Girona, N’Alemany d’Aiguaviva, d’Elna N’Arnau de Sarrollonga, i de Vic, En Guillem de Tavertet, entre d’altres desenes de persones il·lustres.
En paral·lel a la reconstrucció de la torre principal, s’han iniciat els treballs per construir una nova ala per acollir als peregrins.
(24 de novembre) LO MISTERI DE NA SAURINA
Malgrat els intents de silenci oficial, s’ha vist un destacament de guàrdies del Bisbe de Girona dirigir-se a la Comanda templera de Palau Gircós, causant cert rebombori, doncs ja eren conegudes les maneres dels soldats bisbals de fa deu anys, durant la guerra d’Ademar el Maleït. Aquest cop, però, s’ha fet pacíficament. Alguns testimonis afirmen que s’han endut Na Saurina de Segueró cap a Girona, escoltats per un templer, que… Oh sorpresa! És ni més ni menys que l’antic senyor de Montpalau, En Ramon Folc. No sembla que hi hagi hagut gaire bon ambient en el lliurament de la presonera i seguim sense tenir dades clares de quina acusació pesa sobre una dama tant devota.
(Finals de novembre) CASAMENT SECRET A SANT FERRIOL?
I en l’últim dia del mes de novembre, salta la sorpresa! I que Deu nostro senyor em perdoni, però Deu ni do quina sorpresa!!! N’Hug de Bellpuig es casa amb Na Maria Cinta d’Aguilar a la petita ermita de Sant Ferriol. No tenim més que rumors i poc més, ja que al casament va acudir un grup molt reduït d’invitats. Es diu… es comenta “por alli”, que el disgust de son pare, En Guillem Arnau de Bellpuig, i de la seva germana de Na Sibil·la de Cortsavell i Bellpuig ha estat enorme.