L’INSIGNE HERALD DE SALES I MONTAGUT
(Gener) ANY NOU, PROBLEMES I ALEGRIES NOVES!
Gran escàndol a Girona, amb el judici per corrupció i impietat de l’antiga abadessa de la comunitat femenina del Sant Sepulcre de Palera. Es diuen tota mena de barbaritats, que no publicarem perquè si no són certes en cauria el pèl. En tot cas sembla que l’antiga religiosa no ho té gaire be, doncs el senyor Bisbe de Girona, monsenyor N’Alamany d’Aiguaviva és un defensor ben conegut de les formes i el fons del compromís religiós. Alguns el titllen de radical.
Els designis del Senyor són inescrutables i els judicis de la Santa Mare Església, també.
Molts ho esperàvem i, per fi, ha arribat la notícia que el bloqueig comercial entre Sales i les terres dels Bellpuig ja és història. Sortint d’aquella absència que tant havia donat a parlar, En Guillem Arnau de Bellpuig ha rubricat el tracte que amb tant d’esforç el seu germà va aconseguir esgarrapar-li al Baró, en una visita al Palau de Sales. Una nova era de prosperitat espera les bones ànimes de les valls de Sant Ferriol.
Es diu que recent recuperada la seva convalescència, el Varvassor En Roger de Segueró ha anat al Palau de Sales a demanar suport al Baró per la seva germanastra, la Reverenda Mare Na Saurina de Segueró, en el judici que s’està celebrant a la Seu de Girona. El Baró ha rebutjat la petició al moment i entre crits ha fet marxar el seu vassall cap a casa seva; la gent present comenta que ha estat molt humiliant pel varvassor.
Males notícies en la Revolta dels Germanots Cortsavell, N’Arnau i En Berenguer. En Bernat de Cortsavell ha estat fet pres i es desconeix el seu destí. El que sí sabem, gràcies a Déu nostre Senyor, és que Na Sibil·la de Bellpuig ha pogut escapar a les terres de Bellpuig, gràcies a una acció ràpida del caçador Pasqual Mallach i el cavaller N’Estruc de Coltell.
Per poder acollir la nova gran afluència de pelegrins per anar a veure el Sant Arbre dels Miracles, el monestir del Sant Sepulcre de Palera ha construït en molt poc temps una nova ala on hi havia una torre enrunada.
Hi ha hagut una lluïda visita de gala de la baronessa N’Àgata de Montagut al seu promès, En Bernat de Sales. Aquesta vegada ha arribat al Palau de Sales acompanyada d’un dels seus principals varvassors, En Joan Ramon de Miana i d’En Perepau, castlà d’Àngles. El fet que el seu paper a la guerra de N’Ademar no estigui gaire clar (diuen que el d’Angles més aviat li anava a la contra), ha fet que no hi hagués el rebombori esperat entre la gent de Sales. S’havia confirmat que l’odiat capità de l’host de Montagut, En Rogeró de Politger no acompanyaria a la seva senyora, i en comptes d’això ha vingut un dels seus capitans, l’apreciat En Girard de Reclau, qui amb son germà va participar en el bàndol de Sales, lluitant contra N’Ademar (assasí del seu pare), amb un paper molt destacat a la zona de Palera. La vinguda del cavaller Reclau ha estat molt ben acollida i ha estat considerat un detall donat la tensió que s’esperava. ¡Tant de bo les futures visites vagin igual!
Sembla ser que la qüestió dels brètols prop del Bosc del Calvari no era tan ocasional. S’ha sabut que un parell de masos ja ben entrats en territoris de Bellpuig i fins i tot amunt cap a Cortsavell (aprofitant el desgavell que hi regna amb la revolta dels germanots) han estat assaltats. En un dels masos hi havia els moradors, que han estat tancats a l’estable sense gaire miraments mentre els prenien tot el que podien; i en l’altre no hi havia ningú, per tant s’han trobat la sorpresa un cop tornats a casa. Caldrà que algú prengui cartes en l’assumpte!
Ja tenim entre la gent de Sales la nova i recent creada Companyia de Sant Abdó de la Calma de Sant Ferriol; aquesta s’encarregarà de formar una milícia de voluntaris que ajudaran a protegir el Burg de Sant Llàtzer i els seus camins. L’instructor i encarregat de la companyia serà el veterà Antic Gascó, i el primer “capità” anual serà En Guifré de Bassegoda.
L’endemà mateix de formalitzar la Companyia de Sant Abdó de la Calma, el Baró ha modificat el Decret d’Armes, el qual prohibia portar armes quan el Baró estigui en presència, excepte si es tractava de nobles o un acompanyant d’aquests. Ara, la modificació de la llei permet a qualsevol membre de la nova Companyia dur armes en la seva presència.
O sigui, si vols dur armes… Fes-te de Sant Abdó!
COMUNICAT DE GUERRA: Saquejadors
Ja tancant aquesta edició ens arriben notícies que per fi lo nostro baró En Bernat ha decidit posar la bota al coll als Germanots Cortsavell i els ha banejat de la Pau i Treva de Déu en terres de Sales, amb la qual cosa qualsevol persona està legitimada a danyar-los, robar-los o prendre’ls fins i tot la vida. Ha posat preu als seus caps i ha ordenat pena de mort per qualsevol que els doni suport o acolliment, comminant a les bones gents de Cortsavell i Bassegoda a foragitar els nous senyors intrusos. De moment sembla ser que hi ha algun cas aïllat de famílies que han fugit dels territoris esmentats però no tenen tampoc gaire clar que hi està passant. Diuen que N’Uldarich de Toralles s’ha desplaçat a algun poblet fronterer junt a En Guifré de Bassegoda per començar a dissenyar l’estratègia d’assalt, el capità de l’host baronial En Guerau Damià de Bellpuig no tenim clar on para.
Per la seva banda es diu que els Germanots han dut a terme un parell d’incursions de pillatge amb més o menys èxit en territoris al nord de Bellpuig, terres baronials. A les terres baronials hi ha hagut accions de guerra extrema com violacions i tala d’arbres.
Per les condicions meteorològiques no és fàcil encalçar aquests escamots i menys per gent forana a les muntanyes de Cortsavell.
(Febrer) LA CONFRARIA DE LES DAMES ARMADES DE SANT FERRIOL!
La coneguda Atxa Na Providencia d’Aguilar s’ha acomiadat de la seva cosina Na Maria Cinta de Bellpuig i d’Aguilar i de N’Ermerganda de Juvinyà i ha tornat a les seves terres de Tortosa. Ha arribat a un acord amb Na Maria Cinta on Na Providencia passa a ser la principal matrona de les Atxes de Tortosa i Na Maria Cinta passa a ser una matrona com N’Ermarganda de Juvinyà. Abans de marxar, Na Providencia ha visitat el cementiri de Montagut. No sabem per quina raó.
Més notícies sobre el polèmic judici a Na Saurina de Segueró. Ens ha arribat que el seu germanastre, En Roger de Segueró, ha interpel·lat a Roma en nom de la seva germana. Ara podria ser Roma qui decidís el futur de Na Saurina.
Això sí que és una bona notícia, i no les altres coses! N’Estruc de Coltell s’ha casat amb l’aolera i clavari de la Confraria de Sant Galderic, Angelina Rouret. L’amor els va ajuntar durant les accidentades Esposalles i a saber si aviat ja tindran descendència! En fi, a partir d’ara, Angelina Rouret passa a ser N’Angelina de Coltell i Rouret. A la seva boda van participar un bon nombre de personalitats com En Guifre de Bassegoda i la seva muller Na Damiata de Bassegoda i Seixà, se germana N’Elvira de Tallaferro i En Riembau IV de Guixà. També hi van assistir el Baró i el germàstre d’aquest, Castor Nogué. La família dels hostalers va ser present, juntament amb l’ex-monja i ara convidada al castell de s’Espasa, Isavó. Moltes felicitats a la nova parella; esperem que aviat tinguem petits N’Estrucs vigilant els camins com fa son pare!
Més notícies des de Girona, un tribunal ha incapacitat la mare de N’Aurembiaix, per una causa instada per la congregació del monestir del Sant Sepulcre, encapaçalada per montsenyor En Climent de Guixà, i una altra del cavaller En Jofre de Palera, amb vist-i-plau del Baró En Bernat de Sales i testimonis de diversos nobles i religiosos.
Diuen que En Joan Ramon de Miana i la seva muller Na Genissa de Montpalau no van sortir malparats de la seva visita a la Cort de Sales. Sembla ser que la Senyora ja estava negociant la incorporació d’un nou tresorer a la seva administració, i no pas un qualsevol. Sembla que l’ex-frare Galdric Balbs els acompanya cap al Palau de Miana amb la seva muller, l’ex-monja Càndida o Joana Martorell, i el fill d’ambdós, que després d’uns mesos de vagar amunt i avall havien llogat estatge a Can Siset del Roure (vila de Sales), mentre la Joana tractava la gota del germà del Baró, Càstor Noguer. D’ara endavant, si vol cures, el germàstre haurà de moure una mica el cul i fer més cames…
I a finals de mes, Na Maria Cinta de Santferriol, amb l’ajuda de N’Ermerganda de Juvinyà, N’Elvira de Pontós i d’altres dames de la vall que s’han mantingut en l’anonimat, ha demanat permís al Baró per fundar la Confraria de Dames Armades de Sant Ferriol i per establir-se ella com a Castlana de Sant Ferriol mateix. El Baró ha accedit amb condicions. Montserrat Florit i N’Estel de Montpalau són de les primeres a professar en aquesta confraria. Com és tradició dins els Montpalau, Na Maria Cinta de Santferriol ha agafat com a escudera a N’Estel de Montpalau. Tal com va fer En Ramon Folc amb Na Maria Cinta ara fa dotze anys.
Abans hem parlat de les condicions del Baró…
El Baró permet que les dames de la confraria puguin portar armes per Sant Ferriol, però no fora de Sant Ferriol, només les dames nobles ho poden fer. Na Maria Cinta ha protestat, però el Baró s’ha mostrat inflexible en aquest punt. La segona condició que ha posat el Baró, ha estat que Montpalau pagui d’una vegada la dot que se li deu malgrat no haver-hi casament amb N’Estel de Montpalau. Però amb la seva gran magnificència i consideració cap a Na Maria Cinta de Bellpuig, el Baró li permet la possessió de la Castlania de Sant Ferriol i la formació de la confraria en confiança que Montpalau farà honor a la seva paraula i li pagarà la dot deguda.
COMUNICAT DE GUERRA: Ambaixadors i plantofades
Per fi hem esbrinat on parava el capità de l’Host de Sales, En Guerau Damià de Bellpuig. Resulta que junt a Na Genissa de Miana i Montpalau ha estat enviada a formar part del seguici del baró En Ponç Bernat de Santapau i alguns del seus varvassors més distingits, en ambaixada d’una facció de fidelíssims al monarca a parlar amb els magnats aragonesos que retenen nostro Rei En Jacme a la vila d’Alagó, en complicitat amb els Montcada i altres cases rellevants del Principat de Catalunya. Volen veure el Rei i Sa Muller, la reina N’Elionor, com són tractats i en quines condicions de salut estan y negociar per al seu alliberament.
Mentrestant, a la baronia, nostro senyor En Bernat de Sales ha encapçalat una incursió decidida contra la vila de Cortsavell, en mans dels “Germanots”. Entre les seves tropes hi havia gent de Tallaferro, Politger, Bellpuig i Palera. Sembla ser que han estat rebutjades contundentment. No hi ha bretxa entre els cors rebels i indomables de la muntanya.
De fet s’ha temut per N’Acart de Politger i En Jofre de Palera que han estat separats de l’host, amb alguns dels seus homes, i han tardat molt de temps en retornar al campament baronial.
Tot i així sembla que un dels pobles fronterers, el llogaret de Sant Martí de la Creu, s’ha sotllevat contra els Germanots i s’ha lliurat de nou a l’autoritat del baró quan les tropes tornaven cap a Sales. Es parla de coses estranyes, com que hi hagués homes d’armes francesos entre els lluitadors de Cortsavell, cosa mai vista.
(Març) UN NOU COMENÇAMENT PER A PALERA!
Sembla que la Banda del Calvari, com se la va anomenant, està una mica descontrolada. Veus encara no confirmades parlen d’una incursió als boscos salvatges del Calvari en què En Guifré de Bassegoda o algun dels seus cavallers ha intentat capturar-los, però ha estat infructuós. Les condicions del terreny i les pluges constants d’aquells dies han demorat massa la incursió i han hagut de tornar a casa… amb la cua entre cames.
N’Aurembiaix de Palera ha prestat vassallatge al Baró com a nova Varvassora de Palera, en el seu seguici hi havia En Jofre de Palera, En Calixte de Roquer i Comarrol i el retornat N’Olivier de Vilert. La cerimònia s’ha celebrat a Palau Gircós i s’hi ha apropat; oh sorpresa! En Guillem Arnau de Bellpuig i tota la seva família, nora inclosa. La sorpresa ha estat monumental ja que no es veia En Guillem Arnau de Bellpuig des de feia molts anys quan va regalar al Baró les portes cremades de Matacàs. Se l’ha vist en bona salut, però coixejant una mica d’una ferida que ningú s’ha atrevit a preguntar. En la cerimònia també hi havia N’Àgata de Montagut acompanyada pels seus dos principals vassalls, En Joan Ramon de Miana i N’Acart de Politger amb ses respectives esposes Na Genissa de Miana i Montpalau i Na Caterina de Politger i Cervià. En Tallaferro acompanyat pel seu Castlà N’Estruc Coltell també era present, juntament amb els Guixà. El consell privat també ha assistit. I finalment Montpalau i Juvinyà. Qui no ha estat present ha estat la casa de Segueró. El Baró no s’ha estat de comentar durant el festí posterior a la cerimònia que els Montpalau ja triguen a pagar la famosa dot. Els aludits, amb un enuig visible, han marxat abans d’acabar el festí.
La companyia de Sant Abdó de la Calma ha començat molt bé, i ja s’hi han unit uns quants homes i joves, formant així una nova milícia protectora per a les terres del centre de la baronia, especialment el Burg de Sant Llàtzer. Tot un èxit per al seu instructor, l’Antic Gascó i el seu primer “capità honorífic”, En Guifré de Bassegoda. També cal destacar la incorporació de l’antic cavaller Artau Reclau, (dels germans montagutencs que van lluitar contra N’Ademar el Maleït), com a ajudant d’Antic.
D’altra banda un parell de carruatges amb materials de construcció i un renou constant gairebé tot el dia ens han fet saber que la Confraria de Dames Armades de Sant Ferriol han començat a acondicionar el seu emplaçament. Els habitants de la contrada estan ben contents, doncs si bé és una bona zona i va patir poc pels terratrèmols, la casa forta de Santferriol estava pràcticament ruinosa després de ser un cau de bandits durant pocs mesos i després d’anys de depredació de materials per part de desaprensius de la zona. Ara veuen una perspectiva de seguretat en la seva nova senyora Na Maria Cinta de Santferriol i de Bellpuig i d’Aguilar, en tant bona relació amb Juvinyà i Montpalau.
El recurs que En Roger de Segueró va enviar a Roma per interpel·lar a la seva germenastre Na Saurina de Segueró ha estat desestimat. El judici ha prosseguit i s’ha dictat sentència. El bisbe N’Alemany d’Aiguaviva i el seu Consell han sentenciat que Na Saurina de Segueró és culpable de males pràctiques en la direcció de la congregació femenina del Sant Sepulcre i com a càstig ha estat apartada de l’església i se l’ha EXCOMUNICADA! No hi ha pitjor càstig per a un devot i temorós cristià que aquest. Ara que no està sota la protecció de Déu nostre Senyor, quin futur pot tenir Na Saurina?
La reacció airada de d’En Roger de Segueró no s’ha fet esperar. Posseït per la ràbia, s’ha enfrontat verbalment amb el Baró, considerant-lo un inepte al servei dels camperols fanàtics i embogits. El tracta de bastard amb sang no noble, en fi, tot un escàndol al qual el Baró ha contestat amb una plantofada que ha fet trontollar un home de la corpulència d’En Roger de Segueró. Seguidament, els guardes l’han despatxat amb la veu del Baró dient:
«... i no tornis fins que et calmis com un devot i temorós cristià!«
Alguns testimonis asseguren que el varvassor ha sortit de la sala amb una mirada amenaçadorament freda. Gairebé com si ja no fos en aquest món.
COMUNICAT DE GUERRA: Pillatge!
Aprofitant la falta de molts nobles a causa de la cerimònia de vassallatge de Palera, i el canvi de poder a la zona, els traïdors anomenats “Gemanots” de Cortsavell han atacat el Castell Roquer, han agafat de sorpresa la petita guarnició del castell i han saquejat el que han pogut abans de fugir corrent cap a les seves muntanyes. En Jofre, En Calixte i En Vilert han intentat perseguir-los, però no un cop arribats a zona muntanyosa no han aconseguit cap captura remarcable.
BONES NOVES!
I per finalitzar una gran notícia.
El Baró de Sales i la Baronessa de Montagut han anunciat juntament que el seu enllaç, que serà el 24 de juny de l’any del Senyor de 1225.
Per Sant Joan, tenim un gran casament!!
Quimeta, ja pots començar a treure els vestits de diumenge de l’armari!